Sportstapelen

Disciplines

Er bestaan in het sportstapelen verschillende disciplines en onderdelen. Er zijn individuele onderdelen, per twee uitgevoerde en als aflossing in ploeg. Bij sportstapelen is er geen onderscheid tussen dames en heren. De deelnemers worden onderverdeeld in leeftijdscategorieën.


Individueel

3-3-3

Drie sets van drie bekers (torens genaamd) staan ondersteboven klaar op een geschikte afstand van mekaar. De torens moeten in piramides gestapeld worden, elk bestaande uit drie bekers. Nadat de piramides "opgestapeld" zijn, worden ze een voor een "afgestapeld". Op die manier staan er op het einde opnieuw drie torens van omgekeerde bekers.

3-6-3

Drie sets van drie bekers staan ondersteboven klaar: de twee buitenste torens bestaan elk uit drie bekers, terwijl de middelste toren uit zes bekers bestaat. De torens worden een na een opgestapeld tot piramides, waarna ze weer alle drie afgestapeld worden tot torens.

Cyclus

De cyclus gaat van start met een 3-6-3. Hierna worden de bekers herverdeeld in twee torens van elk zes bekers. Deze torens worden dan opgestapeld tot twee piramides. De piramides worden weer afgestapeld en de bekers worden gerangschikt in een enkele toren van twaalf bekers. Twee bekers van deze toren worden links en rechts van de toren geplaatst. Een beker ondersteboven, de andere beker rechtop. De tien overblijvende bekers worden opgestapeld tot een piramide. De twee aparte bekers worden dan gebruikt om de piramide mee af te stapelen. Op het einde van de cyclus moeten de bekers weer staan zoals aan het begin: in drie torens van respectievelijk drie, zes en drie bekers.

Dubbel

3-3-3, 3-6-3 en cyclus

Bij dubbels voeren twee spelers een discipline samen uit, elk met een hand: de ene speler gebruikt alleen de rechterhand, de andere speler alleen de linker. Met andere woorden: twee personen stapelen alsof ze één persoon zijn. De onderdelen bij dubbel zijn dezelfde als voor de individuele competitie: 3-3-3, 3-6-3 en cyclus. Dubbel spelen is niet alleen ontzettend prettig, het voegt ook een extra moeilijkheidsgraad toe aan de verschillende onderdelen.

Aflossing

Vier keer hetzelfde

Een aflossingsploeg bestaat uit vier spelers. In elk van de drie onderdelen (3-3-3, 3-6-3 of cyclus) bestaat de discipline "aflossing". Elke speler voert om beurten hetzelfde onderdeel uit. De eerste speler start de klok en de laatste stopt de klok.

Duels

In toernooien spelen steeds twee teams tegen mekaar. Zo 'n wedstrijd bestaat uit meerdere spelletjes. De ploeg die het eerst twee spelletjes wint, is de winnaar van het wedstrijdduel. Een aflossingsploeg moet het toernooi pas verlaten als het twee wedstrijden heeft verloren.

Specials

Sporters met een fysieke of mentale handicap nemen deel in de categorie "Specials". De Specials nemen het tegen mekaar op in twee niveaus binnen hun leeftijdscategorie. Deze niveaus worden bepaald door hun gemiddelde tijd op het onderdeel 3-6-3. Voor rest lopen de disciplines en wedstrijden gelijk met die van de overige deelnemers.

Variaties allerlei

Bij het eenhandig stapelen gebruikt de speler slechts één hand om een bepaalde discipline uit te voeren. De speler mag kiezen om de rechter- dan wel de linkerhand te gebruiken. Op geen enkel moment mag de andere hand de bekers aanraken of op enige manier helpen bij het op- en afstapelen van de bekers.