Sportstapelen

Online game om dactylo te oefenen met sportstapelen.

sportstapelen

Stapelen als sport

Sportstapelen is een opwindende individuele en ploegsport waarbij deelnemers van alle leeftijden proberen om bliksemsnel twaalf speciaal ontworpen bekers op te stapelen en weer af te stapelen in piramidevormen. Individuele sporters racen tegen de klok, terwijl ploegen tegen mekaar strijden in spannende duels. Er bestaan verschillende disciplines in deze sport.

Iedereen kan sportstapelen, ongeacht leeftijd, achtergrond en fysieke mogelijkheden. Zowel geoefende sporters als weinig actieve deelnemers kunnen genieten van deze sporttak waar energie, vaardigheid en opwinding sleutelwoorden zijn.

Ontwikkeling van lichaam en geest

Naast de bergen plezier die deze sport met zich meebrengt, zijn er nog aangename neveneffecten. Door het gebruik van beide handen oefenen de spelers meer dan alleen hun motoriek. Ook de oog-handcoördinatie, die de verbindingen tussen beide hersenhelften bevordert, wordt aangescherpt.

Sportstapelen helpt zo de hersenen te trainen voor activiteiten waar het gebruik van beide handen belangrijk is, zoals het bespelen van een muziekinstrument of werken op de computer. Ook sequentieel leren en patroonherkenning zijn belangrijke elementen van sportstapelen, die kunnen helpen bij spellen, lezen en rekenen.

Sportstapelen bevordert op een speelse manier de concentratie, het reactievermogen en uiteraard ook de gedrevenheid om puike sportprestaties neer te zetten. Omdat sportstapelen ook als ploegsport kan beoefend worden, in de onderdelen dubbel en aflossing, komt ook teamspirit en samenwerking aan bod.

Iedereen is er weg van

Het grote succes van sportstapelen is dat het zo ontzettend plezierig en uitdagend is. Bovendien kan iedereen het snel onder knie krijgen. Zowel kinderen als volwassenen zijn er weg van en nemen aan toernooien deel. De aard van de sport zorgt ervoor dat verschillen tussen atletische en niet-atletische deelnemers verdwijnen.

Sportstapelen is razend populair in de Verenigde Staten waar het zijn opmars begon eind jaren '90. Daarna verspreidde het zich snel naar andere landen. Ook Duitsland is al met storm genomen. Vooral scholen dragen deze snelle en uitdagende sport op handen. Momenteel is sportstapelen op meer dan 20 000 scholen wereldwijd opgenomen in het lessenpakket lichamelijke opvoeding. Op het laatste wereldkampioenschap waren maar liefst 18 landen vertegenwoordigd.

Kinderen maken zich niet druk om al die positieve effecten van sportstapelen. Ze amuseren zich gewoon eindeloos met de twaalf bekers. In een positieve sfeer proberen ze hun eigen tijden en die van anderen te verbeteren.